ניווט מהיר - בחר/י פורום:   זכויות חיילים ות"ש | הטיפול הרפואי בצה"ל | נושאים כללים | שיח מילואימניקים
 
פורום זכויות חיילים ות"ש - צפיה בהודעה
    
נשלחה על ידי:  4U
נושא: לשאלתך
בתאריך: 3/2/2009  00:37

תוכן ההודעה:

חשוב לדעת :
זכותך לפנות בקבילה אל הנציב במישרין וללא התחשבות בדרגתך או בדרגתו או במעמדו של הנקבל. אינך חייב ליידע את מפקדיך או לקבל אישורם להגשת הקבילה. יצוין עם זאת שהמפקדים הם הממונים על הטיפול בפרט. הנך רשאי לפנות ולהעלות בקשות ותלונות בפני מפקדיך הישירים והמפקדים הממונים. פניה למפקד עשויה להביא לפיתרון מהיר של בעייתך.
-----------
חוק השיפוט הצבאי, התשט"ו – 1955 (להלן: החוק) קובע, כי אדם הרואה עצמו נפגע ממעשה כמפורט להלן, שנעשה לגביו בזמן היותו מיועד לשירות ביטחון, ובהיותו חייל בשירות סדיר ומילואים, רשאי להגיש קבילה; לעניין זה "חייל" הוא כהגדרתו בסעיף 1 לחוק, לרבות איש מילואים שאינו בשירות, אם הקבילה נוגעת לשירותו במילואים. בנוסף לכך יכולים להגיש קבילה גם ילדיו, אחיו, הוריו או בן זוגו של החייל ובאין אחד מאלה – מי שהתבקש על-ידי הקובל לעשות כן.
-----------
דרך הגשת הקבילה – הקבילה תוגש בכתב (באמצעות הדואר, הפקסימיליה או האינטרנט), במישרין אל הנציב, תיחתם בידי הקובל ויצוינו בה שמו ומספרו האישי של החייל הנפגע. קבילה של אסיר או עציר תוגש במעטפה סגורה למפקד מתקן הכליאה הצבאי, שבו הוא מוחזק, והמפקד יעביר את המעטפה, מבלי שיפתח אותה, אל הנציב. יודגש, כי הקובל אינו חייב להודיע לגורם כלשהו זולת הנציב על-כך שהחליט להגיש קבילה, אם כי הוא רשאי לעשות זאת, על-פי שיקול דעתו.
-----------
*פירוט הקבילה – לצורך טיפול יעיל בקבילה רצוי לפרט, בסדר כרונולוגי, את מהלך האירועים שעומד בבסיס הקבילה ואת פרטי המעורבים (שם מלא ודרגה). כמו-כן רצוי לצרף את העתקי המסמכים הנוגעים לקבילה, כגון: מסמכים רפואיים, סיכומי ראיונות וכיוצא באלו מסמכים.

*קבילה על מי – קבילה ניתנת להגשה על מי שבזמן עשיית המעשה נשוא הקבילה היה חייל או עובד בשירות הצבא, שהחוק חל עליו, וזאת אף אם ביום הגשת הקבילה כבר אינו חייל או עובד כאמור. יודגש, כי קבילה יכולה לעסוק באירוע או מעשה מסוים שממנו נפגע הקובל, גם אם אין בעל-תפקיד מסוים, שהקובל יכול להצביע עליו כאחראי לאותו מעשה או אירוע.

*באילו עניינים ניתן להגיש קבילה – נושא לקבילה הוא "מעשה" (לרבות מחדל ופיגור בעשייה) אשר מתקיימים בו כל התנאים הבאים:

*הוא פוגע במישרין בחייל הנפגע או מונע ממנו טובת הנאה.
*הוא נוגע לסדרי השירות, לתנאי השירות או למשמעת: העניינים שבהם מטפל הנציב, במסגרת בירור הקבילות, הם מגוונים ביותר וכוללים, בין השאר, נושאים מתחום יחסי מפקדים – פקודים; טיפול רפואי; מגבלות שיבוץ; קידום; תשלומים; תנאי שירות לפרט ונושאים רבים נוספים הנוגעים למיועדים לשירות ביטחון,משרתים בשירות חובה,מילואים וקבע
*הוא בניגוד לחיקוק או לפקודות הצבא, או ללא סמכות חוקית, או בניגוד למנהל תקין או שיש בו משום נוקשות יתרה או אי צדק בולט. יודגש, כי המעשה נשוא הקבילה אינו חייב להיות מנוגד לחוק או לפקודות הצבא כדי שתהיה עילה לקבילה ודי בכך אם מתקיימות העילות החלופיות הנזכרות לעיל – חריגה ממנהל תקין, נוקשות יתרה או אי צדק בולט.
------------
קבילות שבירורן מצריך סיבה מיוחדת – החוק מוסיף ומפרט את הקבילות שלא יבוררו על-ידי הנציב, אלא אם מצא הנציב סיבה מיוחדת המצדיקה את בירורן:
קבילה בעניין שניתנה בו החלטה, שעליה אפשר או היה אפשר, להגיש על-פי דין השגה, ערר או ערעור (כמובן במידה שעניין זה נתון לסמכות הנציב לפי סעיף 548 לחוק, שהוזכר לעיל).
קבילה שהוגשה לאחר שעברה שנה מיום המעשה שעליו נסבה הקבילה ואם המעשה נודע לקובל מאוחר יותר – מהיום שבו נודע לו המעשה.
קבילה שהוגשה לאחר שעברו 180 יום מהיום שבו חדל החייל הנפגע להיות חייל.
------------
תוצאות הבירור והמלצות הנציב –

כאשר הנציב מגיע למסקנה, כי קבילה היא מוצדקת, הוא מוסר על-כך לקובל, לאדם שקבלו עליו, למפקדו של אותו אדם ולבעל-התפקיד שהרמטכ"ל הסמיכו לכך – כיום, בעל-התפקיד המוסמך הוא ראש-מטה אגף משאבי אנוש (להלן: רמ"ט אמ"ש). הנציב רשאי לפרט בהודעתו את תמצית ממצאיו ורשאי הוא להצביע על הצורך בתיקון הליקוי שעלה בבירור הקבילה וכן על הדרך לתיקונו. על רמ"ט אמ"ש להודיע לנציב בהקדם ולא יאוחר מחודשיים מיום קבלת ההודעה על הצעדים שננקטו.
פקודת המטכ"ל משלימה את הוראות החוק וקובעת, כי מפקדי צה"ל יתקנו את הליקוי עליו הצביע הנציב בהודעתו; הימנעות מתיקון הליקוי שעליו הצביע הנציב מחייבת אישור של הרמטכ"ל, לאחר קבלת חוות-דעתו של הפרקליט הצבאי הראשי.

ככלל, המלצות הנציב מתייחסות למתן "סעד" לקובל, כגון: המלצה להעניק לחייל הטבה מסוימת, שנמנעה ממנו שלא כדין או משיקולים שאינם ענייניים או שהם חורגים ממתחם הסבירות.

עם זאת, במידה שנמצא ליקוי בהתנהגותו או בתפקודו של מפקד או בעל-תפקיד אחר, שכנגדו הוגשה הקבילה (להלן: הנקבל), רשאי הנציב להמליץ גם על נקיטת צעדים כלפיו; צעדים אלה הם מגוונים ובתחילת שנת 2005 נוספה אליהם האפשרות לתעד את הקבילה המוצדקת ברישומי הצבא הממוכנים אודות הנקבל, במקרים המתאימים, על-מנת שניתן יהיה לתת את הדעת לתוצאות הקבילה ולמסקנות הנציב כאשר שוקלים אם להאריך אות שירותו של הנקבל או לקדמו.
עוד יצוין, כי כאשר בירור הקבילה מעלה חשד שנעברה עבירה, מודיע על-כך הנציב לפרקליט הצבאי הראשי, וזאת על-מנת שניתן יהיה לחקור את החשד על-ידי רשויות המשטרה הצבאית החוקרת ולבחון אם מתקיימים התנאים להגשת כתב אישום.
------------
בתפקיד נציב קבילות החיילים " אלוף (מיל´) יצחק בריק .
-------------------------------------------------------------------
יש אפשרות לשוחח עם קצין בנציבות ולהתייעץ, אם הנושא עליו מלינים מהווה עילה לקבילה ואם הוא מצוי בתחום סמכות טיפולו של הנציב.
לשם כך עומד לרשותך קו פתוח כמפורט:

טלפון אזרחי: 03-6977433
בכל יום בין השעות 17.30 : 20.00
יום ו´ בין השעות 8.00 : 13.00
-----------
יש אפשרות לשוחח עם מוקד התלונות של חיל הרפואה, מוקד מזו"ר :

מוקד התלונות של חיל הרפואה:
טלפון - אזרחי: 03-9489999, שלוחה 3. מטכ"לי: 0333-9999, שלוחה 3.
פקס - 03-7376348, מטכ"לי- 0304-6348.
כתובת - ד.צ 02149, מפקדת קצין הרפואה הראשי, מדור פניות.
בימי א´-ה´ בין השעות 8:00 - 22:00.
-----------
מקוה שעזרתי
>בהצלחה<




22:35 | 25/1/2009  בעייה כספית בצבא, אשמח לייעוץ - יואב     
04:39 | 30/1/2009    לשאלתך - 4U    
17:47 | 2/2/2009       תודה רבה! - יואב    
17:54 | 2/2/2009       שאלה נוספת, בנוגע לרשלנות רפואית - יואב    
00:37 | 3/2/2009          לשאלתך - 4U